MNE

Aktuelno

Aktualne novosti i podrška iz svijeta ZZI.
29. 11. 2019

Drugi digitalni samit u Crnoj Gori - DigitalOn 2019

PAP

Na drugom digitalnom samitu DigitalOn, predstavnice Uprave Carina, Stojanka Milošević, načelnica Odsjeka za vrijednost i porijeklo robe u Upravi Carina i Maja Racković, šefica Carinske ispostave Aerodrom Podgorica u Upravi carina, predstavile su rješenje Carinjenja ekspresnih pošiljki.


PAP

Monitoring i evaluacija projekta su pokazali da se u prvom satu, od trenutka prispjeća robe, umjesto ranijih 25% pošiljki, 65% pošiljki pušta u slobodan promet, odnosno ide na isporuku primaocu. Štaviše, prema podacima Uprave carina, ovaj procenat je čak povećan i na 80%.

Prema podacima od lokalnog partnera pružaoca usluge brze pošte, nakon implementacije pomenutog rješenja, pregled se vrši na 8% pošiljki, umjesto na dosadašnjih 11%. Takodje je navedeno da se sada isporuka istog dana vrši za 57% prošiljki, dok se ranije to radilo za 37% od ukupnog broja pristiglih pošiljki.

Prikazan je način komunikacije sa Upravom carina, posredstvomelektronskih poruka, i funkcionalnosti koje rješenje pruža: najava prije prispijeća robe, povezanost sa sistemom analize rizika Uprave carina, odvajanje pošiljki koje su planirane za pregled, slanje zahtjeva za dostavljanje dodatne dokumentacija u slučajevima kada carinik procjeni da je to potrebno i preuzimanje odgovora od carinskog partnera, podnosenje prijave obracunatog PDV-a,...
Zaključke sa samita možete preuzeti ovdje»
Galerija»


Pošalji link prijatelju
  Zatvori Web stranice ZZI koristiti kolačiće kako bi pružili on-line usluge,
sisteme oglašavanja i funkcionalnosti koje bez njih ne bismo mogli pružiti.

Daljim korišćenjem web stranice, pristajete na korištenje kolačića
Ako ne želite kolačiće , možete ih isključiti u postavkama
Copyright, ZZI d.o.o., 2022